Kaj so piškotki (ang. cookie) in kako delujejo?

Piškotek (ang. cookie) je zelo majhna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani. Z njimi lahko bistveno izboljšamo uporabniško izkušnjo posameznika, zato danes uporabljajo piškotke številne spletne strani. Vse večje spletne strani in e-trgovine, intenzivno uporabljajo piškotke in z njihovo pomočjo pomagajo obiskovalcu, da hitro dobi pravo informacijo glede na njegove želje in potrebe.

Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja obiskovalec spletne strani, zato lahko tudi shranjevanje piškotkov kadarkoli po želji omejimo ali popolnoma onemogočimo.

Informacije za upravljanje s piškotki v spletnih brskalnikih:

Microsoft Internet Explorer 9, Microsoft Internet Explorer 7 in 8, Mozilla FireFox, Google Chrome

Piškotki niso škodljivi, saj ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijave na forumih), za spletne košarice, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani, za vodenje statistike obiska spletne strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri obiskovalca.

Polno funkcionalnost storitev na spletni strani lahko omogočamo le s pomočjo piškotkov, zato z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s spletnimi piškotki!

Več o novem zakonu o piškotkih si lahko preberete v ZEKom-1 (Zakon o elektronskih komunikacijah).